Per Petersson i samtale

JRNL

Intervju med Per Petersson

Det er ikke det oppslagsverk eller den kunstbok som ikke har bilder fra Værings atelier. Men – nå er det slik at Væring ikke finnes lenger. Fotograf Per Petersson har tatt over. Væring var en kjent fotograf i sin tid og har tatt bilder fra atelier og utstillinger opp gjennom alle år.

Det er et unikt materiale som er samlet i hans arkiver og forskere fra Norge og andre land har brukt biler derfra. Væring var venn med mange av kunstnerne og fotograferte dem alle.

Mange ganger tok han bilder uten bestilling, bare for å ha det i arkivet. Og ofte har det senere blitt bruk for bildene.

Per Petersson tok over virksomheten i 50-årene og har drevet det videre etter samme intensjoner. Det er en utrolig kulturinnsats han har gjort i disse år. Uten betaling. Man blir ikke rik av å fotografere kunst, selv om bildene brukes hyppig. Vårt billedmiljø ville vært fattig foruten dem. Per Petersson er fåmælt og stille. Han kommer på mange utstillinger med sitt utstyr og tar bilder, ofte uten å ha blitt bedt om det. Etterpå kan alle vi andre ringe og spørre om bilder. Som oftest har han det vi leter etter. Nylig har han fått husvær for sitt arkiv og Værings gamle, i Statens Kunstakademi. Og det er ikke forbausende at den ustoppelige entusiasten professor Ludvig Eikaas igjen har hatt en finger med i spillet. Arkivet var rett og slett i fare for å bli ødelagt og det ville være en kulturhistorisk katastrofe. Per Petersson har selv satt lokalene i stand, men så langt som til å katalogisere bildene har han ikke kommet. Vi fikk lov til å gå noen dager å snuse i arkivet og bokstavelig i støvet fra gamle esker. Her lå det haugevis av glassplater fra gamle dager. Med bilder av Munch, Picasso, Christian Mikkelsen, Anders Kjær og alle de andre. Det var en spennende oppdagelsestur, nesten en følelse av historisk sus i annenhver eske.

Vi plukket ut noen bilder, hulter i bulter og uten krav på kunsthistorisk systematikk. Det vil andre ta seg av senere.  Kunstforum er det første blad som kan plukke fra dette kunstens skattekammer. Vi håper noen melder seg for å forske i dette og at noen annen, f.eks Norsk Kulturråd gir penger til arbeidet.