Mitt livsprosjekt!

 

 

foto © O. Væring

I flere år bar jeg på drømmen om å være en del av driften i kunstarkivet O. Væring og da jeg fikk muligheten til å gå inn som daglig leder i 2003 slapp jeg regelrett alt jeg hadde i hendene og hoppet uten å se meg tilbake.

Da min bror Henrik Petersson gikk inn i 1995 valgte han å fortsette å ha fokus på fotografering men ønsket samtidig å etablere et profesjonelt bildebyrå som en del av driften. Han la grunnlaget for bildebyrået som O. Væring er basert på i dag. Etter min bror gikk ut av firmaet drev min søster Lena Petersson med ekstern hjelp firmaet i en 3-års periode. Driften fortsatte som tidligere med fokus på bevaring, avfotografering og utleie av dias.

Tidlig ønsket jeg å skape min egen vei og ha min personlige signatur på fotomaterialet i arkivet. Forstod underveis at jeg måtte finne nye måter å drive firmaet på da tilgangen på fotomaterialet var tidkrevende. Jeg hadde ingen erfaring innen bransjen og ikke er jeg fotograf. I starten fikk jeg god støtte av bilderedaktør Torunn Suphammer, som lærte meg mye om kunsten og bruk av motiver som illustrasjoner i bøker. 

 

Veien blir til mens du går - og i mellomtiden jobbet jeg som tidligere drivere av O. Væring, utenom fotografidelen. Kundene tok kontakt via telefon, fax, mail eller personlig oppmøte slik at de fikk muligheten til å lete seg gjennom fotomaterialet. For hver bestilling eller forespørsel om kunstnere eller temaer til bøker måtte jeg fysisk hente materialet som lå i de gamle katakombene under Kunstnernes Hus. Fotomaterialet lå i fotoesker etter kunstner / alfabetisk.

Jeg sendte det originale fotomaterialet pr post eller ved direkte leveranse. Etter bruk sendte kunden materialet tilbake og jeg returnerte til arkivet for å legge bildene tilbake i fotoesken. For å gjøre dette arbeidet mere effektiv startet jeg tidlig å lagre fotoeskene med de mest populære kunstnere på mitt kontor og på den måten gjorde jeg det enklere for meg selv og kunden.

 

I Norge hadde noen få aktører i bilde-bransjen etablert seg på internett. Og tanken om å utvikle min egen nettside hvor jeg kunne publisere alle avfotograferingene til O. Væring ble født. 

I starten fikk jeg opprettet en hjemmeside hvor O. Væring ble presentert med noen få fotos. Den gangen kostet det en liten formue å få digitalisert fotos eksternt så jeg måtte velge med omhu. Det var ingen mulighet til å søke eller publisere flere bilder på siden men jeg tenkte at et sted må jeg starte.

 

Med tiden dukket nye muligheter opp – og via en bekjent i bransjen (Eli Berge) var jeg så heldig å få kontakt med et firma som kunne hjelpe meg med å utvikle en velfungerende nettside. Jeg satset min egenkapital og vi ble publisert med søkbar nettside i 2004. Jeg gikk til innkjøp av skanner og annet utstyr og satte i gang prosessen med å digitalisere fotomaterialet i farger. Det tar tid å digitalisere og uerfaren som jeg var ble det en litt kronglete start men øvelse gir resultater og 12 år senere hadde jeg digitalisert inn 25.000 bilder.

Valget jeg tok om endring av kurs mot den digitale verden la grunnlaget for at vi finnes i dag - for i mellomtiden hadde store aktører i bransjen i inn-og utland etablert sine byråer på nett og konkurransen ble tøffere og tøffere. Kunden ble effektiv og ønsket ikke bruke tid på å sitte å lete gjennom det originale materialet. De fikk hele verdens kunst servert via sin egen datamaskin. 

O. Væring har blitt en del av min identitet og jobben jeg gjør er meget verdifull for meg. Det er tidkrevende arbeid å jobbe med bilder, og gjennom arbeidsdagen renser jeg flere digitale filer for støv. Bildene sender jeg videre til våre utenlandske samarbeidspartnere som sørger for at materialet blir distribuert til kunder fra hele verden. Det finnes fremdeles mye av det eldre materiale i arkivet som ikke er digitalisert og jeg jobber kontinuerlig med å få dette publisert. Tålmodig går jeg gjennom esker med glassplater og gir nytt liv til dette fantastiske materialet. Min pågående drivkraft er å sikre alt materialet digitalt for ettertiden men også være i bevegelse slik at kunder som stadig er på jakt etter illustrasjonsbilder kan finne dette gjennom O. Væring. 

Jeg vil også rette en stor takk til alle vår trofaste kunder gjennom mange år – nye og gamle som har valgt å handle kortreist. Uten dere ville det ikke være mulig å holde liv i en lokal bedrift som O. Væring er.

                   

                                                                                                            "Kunst setter spor"